Ana Sayfa / TUS'a Hazırlık / TUS Yaklaştıkça

TUS Yaklaştıkça

TUS YAKLAŞTIKÇA

SINAVA 45 GÜN KALA

TUS’a 45 gün kala artık branşları çalışmayı bırakınız.Çünkü zaman özel bir branşa konsantre olma zamanı değildir.

Bu sebeple son 45 günden son 10 güne kadar (30-35 gün) Tüm Tus Soruları ve Özet Tıp Bilimleri (ya da ilave olarak sizin çalışırken tuttuğunuz özel ve sistematik notlar) kitaplarını dönüşümlü (mesela Anatomi,Özet bilgiler ve en’ler + Anatomi Tus soruları,Fizyoloji,…) şeklinde çalışmanız size maksimum fayda sağlayacaktır.

 

SINAVA 15 GÜN KALA

Artık tüm bilgileri en yakın hafızaya alma zamanıdır.Bilginin en konsantresi,en geniş kapsamlı olanı ve bu dönem için en faydalı olanı Açıklamalı Tüm Tus Sorularını mümkün olan en konsantre şekilde ve mutlaka sınava kadar bitirmek kaydıyla okuyunuz.

 

SINAV GÜNÜ

1. Son gece; sınav günü performansınız en üst düzeyde olmaya yetecek kadar uyumanız çok önemlidir. Ne az, ne de çok uyuyun.

2. Sınav öncesinde; zihninizin berrak olduğundan ve bilgileri doğru kaydettiğinden emin olduğunuz sürece çalışmaya devam edebilirsiniz. Ancak; negatife giriyorsanız ya da artık okuduğunuzu anlamamaya başlamışsanız; çalışmayı hemen bırakın ve negatif iç diyaloga girmekten kurtulun.

3. İyi bir kahvaltı yapın. Mutlaka bildiğiniz ve siz rahatsız etmediğinden emin olduğunuz şeyler yiyin. Kısa bir yürüyüşe çıkmanız da zihninizi açabilir.

4. Sınav yerine çok erken veya çok geç değil yaklaşık bir saat önce varmış olun. Önceki bölümde 11.
maddede bahsedilen durumun oluşmasından endişeniz varsa sınav yerinin yakınında (yürüyerek gidebilinecek bir mesafede) diğer insanlardan uzak durarak bekleyin.

5. Sınav sırasında atıştırmak için yanınızda çikolata, bisküvi ve su bulundurun.

6. Sınav salonuna girdikten sonra yerinize yerleşin. En rahat oturma pozisyonunda ve ortamınızı optimum kullanacak şekilde hazırlayın.

7. Etrafınızdakilerle mutlaka selamlaşın, bu tarz olumlu yaklaşımlar sizinde pozitif düşünmenize neden olacaktır.

8. Bu sizin “FİNAL MAÇI” nızdır Ve kazanmak için oradasınız, lütfen olumsuz düşünceler içine girerek maça 2-0 yenik başlamayın. Aksine tatlı bir heyecan ile kazanmak için orada olduğunuzu düşünün.

9. Sınava iyi olduğunuz bölümden başlayın. Sınavın orta süresini kendinizi zayıf hissettiğiniz bölümler için kullanın. Bilgi çağırma yani hatırlama ne sınavın başında ne de sonunda maksimum seviyededir. Sınava yapacağınız tarzda sorularla başlayıp hatırlamanın maksimum olduğu birinci ve ikinci saatler arasında zorlandığınız bölümleri cevaplandırın. Beyninizin yorulduğu son saati ise zaten bildiğiniz ve kolaylıkla yapabileceğiniz sorulara ayırın.

10. Her sayfa bittiğinde kendinize kısa bir dinlenme molası verin ve sınavın çok iyi gittiğini telkin edin. Doğru yaptığınızı düşündüğünüz her soruda kendinizi tebrik edin. Yapamadığınız yada bilemediğinizi düşündüğünüz soruda ise önce “bazı ipuçları yakalayabilirim, yorum yapabilirim ya da şıklardan yola çıkabilirim” diye olumlu düşünün. Yine de olmazsa “TUS birincisinin bile 20-25 soruyu yanlış yapma hakkı var. Ben de bu haktan sadece birini kullandım” diyerek negatif etkilenmek yerine olayı espirili hale getirin.

11. Soruları etrafınızdakileri rahatsız etmeyecek şekilde seslice okumaya çalışın. Mutlaka soruların önemli yerlerinin altını çizerek belirleyin.

12. Sorulara agresif bir şekilde kesinlikle bunu da doğru yapacağım diyerek başlayın.

13. Soruları cevaplarken çıkarımsal değil mantıksal bir yaklaşım kullanın. Bundan dolayı böyle oluyordur gibi çıkarımsal yaklaşımlardan uzak durun

14. Cevabınızdan kesin emin olsanız bile gözden kaçırdığınız bir yer olup olmadığım kontrol edin.

15. Eğer bir soruda takılırsanız zamanınızı soruyla boğuşarak boşa harcamayın. Her 4-5 soruda bir saatinize bakın.

16. Bu histoloji sorusudur diyerek hiç bir soruyu tam okumadan geçmeyin. Tahmin etmediğiniz bir şekilde sizin bildiğiniz bir soru olabilir.

17. Bilgi çelişmesi olan soruları mutlaka birbiri ile karşılaştırın.

18. Geri dönmeyi düşündüğünüz sorulara mutlaka geri dönülecek işareti koyun. Her bölümden kaç tane soru işaretlediğinizi bölüm altına not ederek ilerleyin. Sınava iyi hazırlanmış bir adaysanız herhangi bir bölümden çok düşük bir cevaplama yüzdeniz olması mümkün değildir. Mutlaka çekinerek işaretlemediğiniz sorularınız vardır.

19. Yeterli süreniz kalırsa, önce geri dönülecek işareti koyduğunuz sorulara daha sonra yapamadıklarınıza tekrar göz atın. Bu sorulardan hangilerini işaretleyeceğiniz sizin kendi seçiminizdir. Çok iyi bir nedeniniz olmadıkça doğru düşünerek işaretlediğiniz bir seçeneği değiştirmeyiniz. İlk hatırlananın doğru olma olasılığı her zaman daha fazladır.

20. Sınav sırasında riskli durumlara düşmemek için etrafınızla ilgilenmeyin. Sınav salonundaki görevlilerin direktiflerini yerine getirin.

21. Zor, saçma ya da çelişkili sorular sadece sizin için değil, herkes için çelişkilidir ve bundan herkes etkilenecektir. Bu sebeple sınavda ve sonrasında bu tür sorular moralinizi bozmamalıdır.

22. Yukarıda anlatılmış olan test ipuçlarının kullanılması, moralin yüksek tutulması ve stresten uzak durulmasının (araştırmalarla) sınav sonucuna belirgin bir pozitif bir katkı yaptığı gösterilmiştir.