Ana Sayfa / TUS'a Hazırlık / TUS’da Başarı için 3 Temel Şart

TUS’da Başarı için 3 Temel Şart

TUS BAŞARISI İÇİN 3 TEMEL ŞART

  Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), her dönem ortalama 15.000-20.000 kişinin girdiği ve yaklaşık 5.000 kişinin yerleştirildiği çoktan seçmeli bir sınavdır.

TUS, gerçek anlamda bilenle bilmeyeni ayırdeden bir sınavdır. Aynı zamanda, bilenler arasında sınav performansı daha iyi olanın öne geçtiği bir sınavdır.

TUS; genel olarak %70 bilgi birikimini, %15 yorum gücünü, %15 dikkat ve konsantrasyonu ölçen bir sınavdır. Buradan hareketle; gerçek bir başarı için her biri %33 öneme sahip üç temel şart olduğu söylenebilir.


1.Sürekli YÜKSEK MOTİVASYON ve ÖZGÜVEN

        2.Her açıdan DOĞRU BİR ÇALIŞMA SİSTEMİ

        3.Yüksek SINAV PERFORMANSI

Şimdi bunları tek tek inceleyelim;

SÜREKLİ YÜKSEK MOTİVASYON ve ÖZGÜVEN

İyi bir ÖZGÜVEN’ le, tam bir kazanma İNANCI ve devamlı YÜKSEK DÜZEYDE MOTİVASYON başarının ön şartıdır. Buna “BAŞARIYA İNANÇLA ODAKLANMAK”‘ta denilebilir. Bunun için 6 önemli gereklilik vardır.

1.HAYAL KURABİLMEK… Her şey hayal kur­makla başlar.

2.ÜMİTLİ OLMAK… Geleceğe sarılmak ve gelecek beklentisi dürtüsü sürekliliği sağlayacaktır.

3.DOĞRU ve ULAŞILABİLİR HEDEFLER KOYMAK… Hedefi olanın yol haritası vardır ve herhangi biri bir hedefe ulaşmışsa siz de ulaşabilirsiniz… Aynı yollardan geçmek şartıyla…

Ayrıca neden hangi branşı istediğini zihninde netleştiren kişinin hedefi de berrak hale gelir.

4.KONSANTRE OLUP VERİMLİ ÇALIŞMAK… Eğer hedefler belliyse ve yol haritası netse geçilen basamaklar katlanmaya değer olacaktır.

5.POZİTİF GERİ BİLDİRİM… Öncelikle küçük hedefler koyup ona ulaştıkça her şeyin yolunda gittiğini kendine telkin eden insan bir sonraki hedefi daha büyük koyabilir. Buradan azar azar ama düzenli çalışmaya başlayıp te­dricen tempo ve konsantrasyonu artırmanın daha doğru olduğu sonucu da doğal olarak çıkacaktır.

6.ÖZGÜVEN… Özgüven; hayal kurup, ümitli olabilen, doğru hedefler koyup on­lara ulaşabilen ulaştıkça başarma inancı gelişen insanlarda gelişir ve kuvvetlenir. Aslında başarının en önemli şartı “Kendine Güven”‘dir.

 

HER AÇIDAN DOĞRU BİR ÇALIŞMA SİSTEMİ

 
TUS; çalışanın başardığı bir sınav olduğuna göre doğru bir çalışma sistemi vazgeçilmezdir. Bunun da bazı gereklilikleri vardır.

1.DOĞRU KAYNAK SEÇİMİ… Sınava kadar var olan zamana, kişiye, bazal bilgi durumuna göre kaynak seçimleri değişebilir. Her kişi; kendisine en uygun kaynak seçimini kendisi yapmalıdır.

2.DOĞRU PROGRAMLAMA ve ZAMAN YÖNETİMİ… Boş zamanınız tahmin ettiğinizden çok daha fazladır.

3.DÜZENLİ ÇALIŞMA… Zigzag’lar çizen düzensiz çalışma periyotları zarar verir.

4.TUS’A SPESİFİK ÇALIŞMA… Kitapları çalışırken, temel bilgi edinmek yerine sınavda çıkabilecek sorulara yönelik çalışma yöntemini izlemek önemlidir.

5.ÖZET, ENTEGRASYON VE TEKRARLAR… Sık tekrarlanan, özetlenen ve derlenen bilgiler kişiselleşir yani artık sizin bilgileriniz olur.

6.SON 15 GÜNÜ VERİMLİ GEÇİRMEK…Tüm bilgileri tekrar edebilecek ve çıkmış tüm soruları çalışabilecek bir program şarttır.

7.DOĞRU DERSHANE YARDIMI… Dinleyerek öğrenenlere, proğram sıkıntısı çekenlere ve konsantre  olamayıp sınav için önemli bilgileri yeterince etkin yakalayamayanlara önerilebi­lir…

YÜKSEK SINAV PERFORMANSI


   Çok üst düzey bir motivasyonla, düzenli bir şekilde ve verimli çalışan bir çok meslektaşımız sınavda başarısız olabilmektedir. Yüksek sınav performansının önemli bazı gereklilikleri şunlardır.

1.RAHAT OLMAK… Önceden telkinle hazırlanarak ve normal bir olay gibi davran­mak… Emin olun ki gergin olmaktan çok iyidir.

2.OLUMLU OLMAK… Her şeyin iyi gideceğini düşünmek ve sınav esnasında her şeyin iyi gidiyor olduğunu sık sık telkin etmek…

Yanlış bir kaç soru yapınca kızan ve gerilen bir hekim, daha sonraki kolay soruları da yanlış yapmaya adaydır. 70 puan almak için 35 soruyu yanlış yapmaya hakkınız olduğunu biliyor muydunuz?

3.BASİT DÜŞÜNMEK… Kompleks mekanizmalar üretmek sizi genellikle doğru cevaptan uzaklaştırır.

4.SORUYU DOĞRU ANLAMAK… Her veriyi iyi algılayıp doğru cevaba gidecek şekilde kullanabilmek

5.ŞIKLARI İYİ ANALİZ ETMEK… Cevabını ilk anda bulamadığınız bazı soruların doğru cevabına belki de şıkları kıyaslayarak ulaşabilirsiniz

6.POZİTİF GERİ BİLDİRİM… Doğru yaptığınızı düşündüğünüz her sorudan sonra “her şey iyi gidiyor” diyebilmek…