Ana Sayfa / TUS'a Hazırlık / TUS’ a Hazırlıkta Kaynak Seçimi

TUS’ a Hazırlıkta Kaynak Seçimi

TUS’A HAZIRLIKTA KAYNAK SEÇİMİ

Hiç kuşkusuz TUS’a hazırlanırken en önemli ve üzerinde en çok tereddüt yaşanılan konulardan biri KAYNAK SEÇİMİ’ dir. Bu sebeple sizlerden sürekli sorular almaktayız. İşte örnekler:

– Lippincot Farmakoloji yeterli mi?

– TUS’a beş ayım var, Farmakolojiyi hangi kitaptan çalışayım?

– Özet Tıp Bilimleri, Tüm TUS Soruları ve bolca soru çalışsam yeter mi?

– Konu kitaplarında UTS’ler nasıl?

– Dersane ye gidiyorum sizin kitaplarınızı okumasam olur mu, kafam karıştı, siz ne dersiniz?

– Pediatri konu kitabınız çok kalın, biraz inceltebilir misiniz?

– Anahtar seri kitapları hakkında görüşünüz? ….

Bu sorular üzerine kaynak seçimi konusunda detaylı bir çalışma yapmaya karar verdik. Önerdiğimiz değerlendirme kriterlerinin TUSDATA kitapları için de geçerli olduğunu hatırınızdan çıkarmayın.

                                        

TUS SORULARI DEĞİŞİYOR MU?

Son yıllardaki TUS sorularının özelliklerine göz attığımızda:

1- Genel olarak TUS sorularının zorluk yüzdesi artmaktadır. (Her sınavda kolay ve zor sorular vardır
ama önemli olan zorluk yüzdesidir.)

2- Aşırı detay sayılabilecek ve sadece bir textbookta bulunabilecek soruların sayısı artmaktadır.

3- Yorum ve klinik nosyon gerektiren soruların (özellikle vaka sorularının) sayısı artmaktadır. Eğitim metodolojisindeki yönelime göre bu oran daha da artacaktır.

4- Yeni, modern bilgi gerektiren sorular sorulmaktadır.

Bu önemli tesbitler kaynak seçiminde aşağıdaki temel prensiplere dikkat etmeyi gerektirmektedir.

1 – Bundan 2-3 yıl öncesine kadar geçerli olan “kısa ve tekrar edilebilir konu kitabı okunmalı” önerisi
artık – en azından klinikler için – geçerliliğini yitirmiştir. Öncelikle klinikler için orta büyüklükte, klinik yorumlara imkan tanıyan ama soru değeri olan kritik cümlelere de yer veren kitaplar tercih edilmelidir. Vaktin kısalığı düşünülürse, TUS çalışmasının artık dördüncü ve beşinci sınıflarda başlaması gereği ortaya çıkar. Fakat yeterli vaktiniz yoksa kısa ve özet kitapları tercih etmek zorundasınız. İsteyen meslekdaşlarımıza Dersane notlarımızı paket olarak sunarak, isteyen lere yepyeni 2004 model Klinisyen kitaplarını sunarak yardımcı oluyoruz. Biz TUSDATA olarak kitaplarımızı şu gerçeklerin ışığında hazırlıyor ve update ediyoruz:

a- Öncelikle temel bir yabancı kitabı esas alıyoruz. (Mesela Dahiliyeden Davidson, Pediatriden Rudolph Endomentals of pediatrics… gibi). Bu, klinik nosyon gerekliliğini yerine getiriyor.

b- Sonra da esas yapıya, metnin akışını bozmadan sınav başarısına yönelik eklemeler yapıyoruz. Tekrar sorulmaya aday olduğu için çıkmış tus soruları bilgisi , Ingilizce textbook CD’lerinden taradığımız En’ler ve Ilk’ler (Her sınavda ortalama 30 adet En ve İlk’li soru geliyor), Karşılaştırmalı tablolar (soruların önemli bir kısmı tablolardan soruluyor), Şekil ve figürler (anlamayı kolaylaştırmak için)

c- Sonuçta TUS’A ÖZEL kitaplar ortaya çıkıyor – Kitaplarımızı her baskısında, en az doçent seviyesinde ilgili branş editörlerimize REVIZE ve UPDATE yaptırıyoruz.

2- Yeni bilgilere önem vermek gerekiyor

3- Konu ve soru çalışırken yorum gerektiren vaka sorularını çözerek muhakeme yeteneğine önem vermek gerekiyor.

Unutmayın; zor bir soruyu doğru cevaplamak, kolay bir soruyu doğru cevaplamaktan daha iyi puan
getirir. YANİ ZOR SORULARI DOĞRU CEVAPLAMAYA ADAY OLMALISINIZ.

                                            

KİMLERE KAYNAK SEÇİMİ SORMAMALI?

Kaynak seçiminde sıklıkla üç grup insana sorularak karar verildiğini gözlemledik.

1- Asistan abiler

2- Tıp kitabevlerindeki görevliler

3- Sizin gibi TUS’a çalışan arkadaşlarınız

Bu 3 gruba da kaynak seçimini sormamalısınız.Çünkü, asistan abilerin kaynak seçtiği tarihten bugüne ortalama 2-3 yıl geçmiştir ve o tarihten sonraki kitapların muhteva çeşit ve spektrumu değişmiştir, dramatik şekilde hataya düşebilir, yeni kitaplara hiç yönelmeyebilirsiniz. (Örnek: Hala bazı meslektaşlarımız kulaktan duyma bilgilerle 11 sene önce yazılmış (o dönem için efsane olmuş) ve hiç yenilenmemiş olan bir serinin kitaplarından çalışıyorlar.)

Tıp kitabevlerindeki görevliler, doktor değillerdir (yani siz çok daha eğitimli ve profesyonelsinizdir), size
sadece kamuoyunun yönelimi hakkında fikir verebilirler. Hatta iyi niyetli değillerse ellerindeki az giden kitabı satabilmek için sizi yanlış yönlendirebilirler. Sizin gibi TUS’a çalışan arkadaşlarınız da TEAMÜL’e
uyarak asistan abilerine ya da kitapçılara sorduğuna ve fısıltı gazetesine önem verebildiğine göre referansları yeterince güvenilir olmayabilir.

Önemli bir nokta: Bu üç gruba birden sorarak kendi seçiminiz konusunda “TÜYO”lar alabilirsiniz
sadece…

 

KAYNAK SEÇİMİNDE PROFESYONEL OLUN

1- Bizce kaynak seçimi “KİŞİYE ÖZEL” olmalıdır. Vakit az ya da çok olabilir, kişi hızlı ya da yavaş çalışıyordur, maddeli anlatımı veya metinli (text) anlatımını kendi çalışma sistemine uygun buluyordur… vs. Bu sebeple kitap seçerken kendi kişisel özelliklerinizi dikkate alın.

2- Amaç “TUS sorularını doğru cevaplamak” ise; bir branşın var olan tüm kitaplarını önünüze koyduktan sonra (kitabevlerinde genellikle kısa süreli değerlendirmeler yapabileceğiniz masalar olur) o kitapların tek tek son 3 TUS’un (ancak son 3 TUS ile değerlendirme gerçekçi olabilir) o branştaki (hatta ilişkili diğer soruları da) soruların ne kadarını cevapladığını kendiniz görerek değerlendirin. Bu değerlendirme biraz vakit alsa da kitapları bir kere seçme hakkınız var ve bu hayati bir olay olduğu için buna değecektir. YANİ KİTAPLARIN TUS SORULARINI YORUMSUZ VE NET BİR ŞEKİLDE CEVAPLAMASI sizin için en önemli kriter olmalıdır. UTS, ANAHTAR SERİ, TUSDATA gibi bazı serilerin TUS kitapçıklarında verilen referanslar gerçek olmayabilir. Bu sebeple UTS yi ANAHTAR SERİ’yi ve TUSDATA’nın referanslarını check edin. (Bazı serilerin TUS sorularını cevaplama başarılarını kendiniz test ederseniz oldukça düşük hatta şaşırtıcı düzeyde) olduğunu görebilirsiniz.

Bazı kitaplar, oldukça iyi hazırlanmış olmalarına rağmen TUS sorularını cevaplama açısından başarısızdırlar. Mesela Lippincott Farmakoloji, Anahtar seri soru kitapları (Bize çok sorulduğu için açıklayalım: Anahtar seri soru kitapları oldukça iyi ve özenle hazırlanmış kitaplar. Oldukça sıcak bir tarzı
var. Hazırlayanları kutluyoruz. Ama son iki sınavdaki başarılarına dikkatle ve detaylıca bakarsanız çok soru kaçırdığını göreceksiniz. İyi hazırlanmış bu kitabın TUS’daki düşük başarısı şanssız bir durum).

3- Kitap seçerken; “…seri..”, “……HOCA’nın……. .”, “…….DERSANESİ’nin…….” kitapları gibi gerçek bir değerlendirmeden uzak ön yargılı yönlendirmelere kapılmayın. O kitapları alacaksanız bile tarzının size uymasına, okunabilirliğine ve son 3 TUS sınavındaki soru cevaplama başarısına dikkat ederek alın.

Burada yeri gelmişken bize zaman zaman sorulan bir diğer soruya da cevap verelim: Çoğu okurumuz bizim kitaplarımızın çok yanlışı olduğunu söyleyerek bizim fikrimizi soruyor. Etik sebeplerle şu ana kadar cevap vermedik. Ama genel hatlarıyla şunları ifade etmekte fayda görüyoruz:

– Bu ifadelerin kişisel olduğunu düşünüyoruz. Kişisel olsa bile etik ve ahlaki bulmuyoruz. Çoğu kişinin başarımızı ve trendimizi kıskanarak her kitapta bulunabilecek küçük birkaç dizgi hatasından hareketle aşırı abartılı şekilde eleştirdiğini düşünüyoruz. Ama biz İŞİMİZE BAKIYORUZ, EN İYİSİNİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ.

– Kitaplarımızın her baskısını, o branştaki danışman olan hocamıza mutlaka REVİZE ve UPDATE ettiriyoruz.

 Kitaplarımızı TUS’daki trendler doğrultusunda sürekli yeniliyoruz. (Yinede insanlık hali gözden kaçan yanlışlar olabilir, 100 soruluk komite sınavlarında hocaların gelip çocuklar 99.soruyu düzeltin dediğini hatırlayınız) Bu sebeple KENDİMİZE ve YAYINLARIMIZA GÜVENİYORUZ.

 

TUSDATA YAYINLARINI DA TEST EDİN

Biz size TUS’A ÖZEL ve PROGRAM DAHİLİNDE kitaplar sunuyoruz ama bizim kitaplarımızı da size
önerdiğimiz kriterler doğrultusunda test edin:

– Size uyuyor mu?

– Tarzı sıcak mı?

– TUS sorularını cevaplama başarısı yüksek mi?

– Gerçekten her baskıda yenileniyor mu? Yoksa üç beş yıl öncenin kitabını mı alıyorsunuz?

– İnternette TUS sorularını cevapladığını ilan ettiğimiz referanslarımız ve sayfaları gerçek mi? Gerçekten orada o bilgi var mı?

Özetle kaynak seçiminde başkalarından sadece fikir alarak ama kendinize uygunluğuna, tarzına, TUS sorularını cevaplama başarısına, yeni olup olmadığına bakarak SİZE ÖZEL kitapları seçmelisiniz. Hepinize başarılar dileriz.